in the PRESS

| ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ | ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ιστοσελίδα αυτή έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι επιστημονικά έγκυρες και βασίζονται στη δική μας εμπειρία και τη διεθνή βιβλιογραφία.  Όταν κριθεί αναγκαίο  το περιεχόμενο των σελίδων μας μπορεί να αλλάξει χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. 

Ποιoύς βοηθά ο λαπαροσκοπικός γαστρικός δακτύλιος;

 

Η επιδημία της παχυσαρκίας αποτελεί στις μέρες μας ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Η αναπνευστική ανεπάρκεια, η καταστροφή των αρθρώσεων, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι επιπλοκές που οδηγούν συχνά τους παχύσαρκους σε πρόωρη αναπηρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο 300.000 άνθρωποι από αιτίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ύπαρξη παχυσαρκίας. Οι τραγικές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες της παχυσαρκίας αποτυπώνονται χαρακτηριστικά σε μια είδηση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα: η κυβέρνηση της Αυστραλίας σχεδιάζει να χορηγήσει εβδομαδιαίο επίδομα 200 δολαρίων σε κάθε παχύσαρκο προκειμένου να χάσει βάρος! 
Σ’ όλο τον κόσμο οι ειδικοί συμφωνούν ότι στη νοσογόνο παχυσαρκία (πλεονάζον βάρος πάνω από 35 κιλά) τα συντηρητικά θεραπευτικά μέσα (δίαιτες, φάρμακα κλπ) δεν έχουν δυστυχώς κάποιο σημαντικό και μόνιμο αποτέλεσμα. Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία εξακολουθεί να είναι προς το παρόν η χειρουργική (US National Institute of Health 1991). Με τη χειρουργική γίνονται ανατομικές αλλαγές στο πεπτικό σύστημα έτσι ώστε να επέλθει μόνιμος περιορισμός στην ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής και να καταναλωθούν τα αποθηκευμένα αποθέματα λίπους.
Ο λαπαροσκοπικός γαστρικός δακτύλιος (Lap-Band) είναι σήμερα η πιο διαδεδομένη χειρουργική μέθοδος για την θεραπεία της παχυσαρκίας. Η επέμβαση αυτή πλησιάζει περισσότερο από κάθε άλλη τις προδιαγραφές μιας "ιδανικής χειρουργικής" για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Ο γαστρικός δακτύλιος τοποθετείται λαπαροσκοπικά σχεδόν χωρίς τραύμα, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και νοσηλεία, έχει τη δυνατότητα ρύθμισης και τις λιγότερες επιπλοκές. Επιπλέον η επέμβαση είναι πλήρως αναστρέψιμη. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της λαπαροσκοπικής τοποθέτησης του δακτυλίου έχει επιβεβαιωθεί από πολλά κέντρα σ' όλο τον κόσμο. 

Όμως ο γαστρικός δακτύλιος δεν είναι πανάκεια. Η μέθοδος έχει όρια και κάποιες αδυναμίες. Για παράδειγμα ο γαστρικός δακτύλιος δεν εμποδίζει την υπερκατανάλωση ρευστών και μαλακών τροφών που είναι πολύ συνηθισμένες στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Τέτοια τρόφιμα είναι τα αρτοσκευάσματα, τα γλυκίσματα, τυριά, αλλαντικά, αναψυκτικά, χυμοί κλπ. Γι αυτό ο δακτύλιος χρειάζεται εξειδικευμένη υποστήριξη από ομάδα ειδικών ώστε να προσαρμοστούν σταδιακά οι ασθενείς σε ορισμένους διατροφικούς κανόνες. Οι ρυθμίσεις του δακτυλίου γίνονται επίσης σταδιακά. Η υπερβολική σύσφιξη για γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι ασφαλής και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατες επιπλοκές. Για να επιτευχθεί λοιπόν ο στόχος, είναι απαραίτητο να βρίσκονται οι ασθενείς υπό την παρακολούθηση ομάδας ειδικών. 
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ο γαστρικός δακτύλιος δεν είναι απλά μια μέθοδος απώλειας βάρους κατάλληλη για όλους τους παχύσαρκους ασθενείς. Άτομα που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους μετεγχειρητικούς διατροφικούς κανόνες όπως και άτομα με πολύ σοβαρές μορφές παχυσαρκίας πρέπει να ενημερώνονται ότι ίσως δεν θα ωφεληθούν αρκετά από την λαπαροσκοπική τοποθέτηση δακτυλίου. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να είναι πιο κατάλληλοι για κάποια άλλη επέμβαση (πχ γαστρικό bypass). Γιατί η αδυναμία συμμόρφωσης με τους μετεγχειρητικούς κανόνες διατροφής είναι μαζί με την κακή τοποθέτηση και ρύθμιση του δακτυλίου οι πιο συχνοί λόγοι αποτυχίας και επιπλοκών. Για να έχουμε λοιπόν ένα καλό αποτέλεσμα οι υποψήφιοι ασθενείς πρέπει να εξετάζονται πριν την επέμβαση από χειρουργό εξειδικευμένο στη χειρουργική της παχυσαρκίας και να ενημερώνονται λεπτομερώς όχι μόνο για τις δυνατότητες, αλλά και τις αδυναμίες του προγράμματος Lap-Band. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να απογοητευτούν.

Η σύγχρονη θεραπεία της παχυσαρκίας. Δακτύλιος ή μπαλόνι;

Design-Copyright (2006) Gomed Ltd | Hosted by the WEBPOWER | Last update: September 2006